DEN HAAG - Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft Pim Fortuyn over zijn eigen graf geregeerd. 

Hij verwees daarmee naar een kop van een krantenartikel van een aantal maanden geleden waarin gesteld werd hoezeer politici in de jaren na de moord op Fortuyn met diens ideeën aan de slag zijn gegaan.

Opstelten nam het boek '10 jaar zonder Pim' in ontvangst, waarin oud-VVD-leider Hans Wiegel de bewuste krantenkop erbij haalt om de geleerde lessen na 2002 te typeren.

Thema's als veiligheid en immigratie zijn volgens Opstelten door Fortuyn van ''een nieuw gezicht'' voorzien. Ook de directe en duidelijke bestuursstijl die de LPF-leider voorstond, is in de ogen van Opstelten terug te zien, ook bij het huidige kabinet.

Broer

In het boek van ex-LPF'er Joost Eerdmans en Martijn van Winkelhof komen prominente betrokkenen aan het woord die Fortuyn en zijn betekenis karakteriseren, zoals Paul Schnabel, Wiegel, Marcel van Dam en Opstelten.

Ook Marten Fortuyn, de broer van Pim, komt aan het woord. Marten Fortuyn zei dinsdag ''heel dankbaar'' te zijn voor de manier waarop Opstelten en anderen in het boek zijn broer neerzetten.

Stem

Opstelten noemde het ''een wrange constatering'' dat Fortuyn nooit heeft kunnen meemaken tot wat zijn ideeën hebben geleid. Volgens de bewindsman slaagde Fortuyn erin mensen een stem te geven die het geloof en het vertrouwen in de politiek waren kwijtgeraakt.

Opstelten was burgemeester van Rotterdam toen Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum werd vermoord. Fortuyn zat toen net zes weken als fractieleider van de LPF in de gemeenteraad van Rotterdam, waar zijn partij in maart 2002 een enorme overwinning had geboekt.

Boekpresentatie 10 jaar zonder Pim