DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft weinig behoefte om het boek van PVV-leider Geert Wilders over de islam te lezen. ''Ik weet wat de PVV vindt van de islam'', aldus Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Op 1 mei presenteert Wilders in New York het boek Marked for Death: Islam's War Against the West and Me. Volgens Wilders gaat het over een aanklacht tegen de islam en de profeet Mohammed.

Rutte zei niet veel tijd aan het boek te zullen besteden. Wel kondigde de premier aan dat hij afstand zal nemen van het boek als de inhoud ervan ''te ver'' gaat. Wilders geeft met zijn PVV gedoogsteun aan het minderheidskabinet van Rutte.

Eerder weigerde Rutte afstand te nemen van het meldpunt dat de PVV heeft ingesteld voor de overlast door Midden- en Oost-Europeanen. Dat meldpunt beschouwt Rutte als ''een stuk rood vlees''. Rutte vindt dat er niet steeds meteen gereageerd moet worden als de PVV iets opbrengt. ''Ik kies per keer of ik er commentaar op lever.''

Fitna

Een paar jaar terug zorgde de lancering van de film Fitna door Wilders voor veel onrust.

De toenmalige ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken en Hirsch Ballin van Justitie zouden toen een beroep op hem hebben gedaan om de film niet uit te brengen, vanwege de mogelijke internationale onrust en nadelige gevolgen voor de Nederlandse handelspositie.