ONTARIO - De Canadese schrijver en crimineel Roger Caron, die meer dan tien keer uit de gevangenis ontsnapte, is overleden.

Hij leed sinds begin jaren tachtig aan de ziekte van Parkinson. Caron is 73 jaar geworden.

De auteur won in 1978 een van de meeste prestigieuze literatuurprijzen van Canada met zijn memoires over zijn tijd in de gevangenis. Het boek ging over de 24 jaar die Caron tot dan toe gevangen had gezeten. Hij was in de veertig en zat al het grootste deel van zijn leven vast.

Zijn criminele carrière als bankovervaller en zijn veelvoudige ontsnappingspogingen leverden Caron in de jaren zestig de bijnaam Mad Dog Caron op. Zo droeg hij bij zijn overvallen bij voorkeur maskers van de Amerikaanse presidenten Richard Nixon en Ronald Reagan.

Rehabilitatie

Na het grote succes van zijn boek leek Caron zijn criminele verleden voorgoed vaarwel te hebben gezegd. De toenmalige premier van Canada noemde hem zelfs een grote Canadees.

Alle pogingen tot rehabilitatie ten spijt, ging Caron in 1990 toch weer de fout in. Hij was verslaafd aan cocaïne en om in zijn drugsbehoeften te voorzien ging hij toch maar weer banken en winkels overvallen. Bij zijn arrestatie in 2001 had hij een pistool, een pruik, chirurgenhandschoenen en duct tape bij zich.

Na zijn vrijlating in 2005 belandde hij in een verpleeghuis. Hij schreef nog drie boeken, die allemaal wel iets van doen hadden met gevangenissen, ontsnappingspogingen of roofovervallen. Het nieuws van Carons overlijden werd donderdag naar buiten gebracht door de uitvaartondernemer die de begrafenis regelt.