Blaine Harden - Vlucht uit kamp 14

Shin Dong-Hyuk is geboren en opgegroeid in een concentratiekamp in Noord-Korea. In Vlucht uit kamp 14 vertelt journalist Blaine Harden zijn levensverhaal.

Harden (1952) was onder meer correspondent in Azië voor de Washington Post. Daar verdiepte hij zich in Noord-Korea, een van de meest gesloten dictaturen van de wereld.

Shin is in 1982 geboren in een kamp en van van jongs af aan uitgebuit als werkslaaf. Hij krijgt veel slaag en sterft bijna de hongerdood. Liefde, eerlijkheid en vertrouwen zijn hem onbekend. Zelfs zijn moeder beschouwt hij als concurrent in de dagelijkse strijd om voedsel. Per ongeluk hoort hij dat ze samen met zijn oudere broer van plan is om te vluchten.

Geïndoctrineerd als hij is, meldt hij dit aan de nachtwaker. Ook op het weten over een vluchtpoging staat de doodstraf. De nachtwaker verzwijgt de rol van Shin ten gunste van zichzelf. Nadat moeder en broer zijn opgepakt wordt de dertienjarige Shin naar een ondergrondse gevangenis gebracht, waar hij vreselijk wordt gemarteld.

Buitenwereld

Een bejaarde gevangene vertelt hem voor het eerst over de buitenwereld. Door de verhalen over geroosterd vlees, wordt vrijheid synoniem met eten. Voor het eerst van zijn leven besluit Shin niets te verklikken.

Jaren besluit Shin samen met een andere gevangene het onmogelijke: vluchten naar China. Zijn medevluchter blijft in het elektrische hek achter. Dankzij de opening die zo gecreëerd wordt, kan Shin vluchten. Dan volgt een bizarre tocht naar het noorden, waarbij Shin keer op keer 'geluk' heeft.

Zijn lichaam is ontsnapt, maar geldt dat ook voor zijn geest? Na jaren door Chinese boeren te zijn uitgebuit, komt hij in Zuid-Korea terecht. Maar daar kan hij niet goed aarden en is hij vooral verbaasd over de onverschilligheid. Het enige voordeel is dat hij 'zuiver' is, want in het kamp was geen propaganda.

Openluchtgevangenis

Harden schrijft het allemaal zonder al te veel verontwaardiging op. Daardoor komt het juist harder aan. Vlucht uit kamp 14 is een belangrijk document dat eens te meer duidelijk maakt dat heel Noord-Korea een meedogenloze openluchtgevangenis is. Een ver-van-ons-bed-show die al meer dan zestig jaar duurt.

Harden maakt ook duidelijk dat het Kim-regime mede door de vrijgevigheid van buitenlandse regeringen in stand wordt gehouden. Noord-Korea is totaal afhankelijk, al beweren de Geliefde Leiders met kracht het tegendeel. Maar ja, zij ontkennen ook het bestaan van de kampen waar honderdduizenden burgers gevangen zitten.

Uitgeverij Balans

Tip de redactie