AMSTERDAM - Pim Fortuyn probeerde in 1972 lid te worden van de Communistische Partij Nederland, maar hij werd geweigerd.

Dat blijkt uit een brief die is afgedrukt in het eerste deel van een woensdag te verschijnen Fortuyn-biografie, meldt uitgeverij De Bezige Bij.

Districtsbestuurder Rinus Haks weigerde Fortuyn, destijds een jonge academicus in Groningen, omdat hij bij de zogenoemde 'Harmsengroep' hoorde. Dat was een verwijzing naar de Groningse hoogleraar geschiedenis Ger Harmsen, die de partij eind jaren vijftig de rug toekeerde. De CPN betitelde Harmsen daarna als NATO-professor.

Journalist Leonard Ornstein verdiepte zich gedurende vijf jaar in het leven van Pim Fortuyn. De in 2002 vermoorde politicus bewaarde veel papierwerk in talloze archiefdozen. De afwijzing door Haks vond Ornstein echter in het CPN-archief.

Voorhoederol

Fortuyn wilde er volgens de journalist bij horen, meldt de Volkskrant, en zou zich daarom hebben aangemeld als partijlid. Ornstein wijst er in de krant op dat de partij toen een voorhoederol speelde, zoals de PvdA later deed. "Daar gingen veel mensen heen die later prominent zouden worden."

De CPN was niet de enige plek waar Fortuyn niet zou aarden, blijkt uit de biografie. Zo wilde hij priester worden, maar bleek het celibaat niets voor hem. De PvdA, waarvan de latere politicus ook lid werd, keerde hij ook de rug toe. Als student had hij het CDA al afgeschreven.

Ondanks dat Fortuyn in 1993 in het VU Magazine ontkende ooit lid te hebben willen worden van de CPN, stopte hij zijn flirt met het communisme in andere publicaties niet onder stoelen of banken. Dat hij ook echt heeft geprobeerd lid te worden, en werd afgewezen, was niet bekend.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive