AMSTERDAM – Hoewel het boek Magnus van Arjen Lubach is genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, heeft hij het boek niet specifiek voor ‘young adults’ geschreven.

Opvallend genoeg zijn ook de andere twee nominaties voor de juryprijs geen speciale jongerenboeken. Dat zijn Glijvlucht van Anne-Gine Goemans en Een uur en achttien minuten van Peter Zantingh.

Volgens Arjen Lubach is het verschil tussen beide genres dan ook “heel subtiel”, zo zegt hij tegen NU.nl.

"Het is een overgangsvorm. Juist ‘young adults’ zijn de eersten die er doorheen prikken als iets heel kinderlijk is verwoord. Ze kunnen echt wel wat hebben."

Road trip

Dat zijn boek is genomineerd voor de juryprijs en kanshebber is voor de publieksprijs, zal dan ook voornamelijk met het thema te maken hebben, vermoedt hij.

Magnus is de derde roman van de 32-jarige Lubach. Daarin doet hoofdpersoon Merlijn Kaiser tijdens een road trip door Zweden een bizarre ontdekking. Het blijkt dat hij zijn eigen verleden opnieuw moet leren kennen.

Lubach: "Mijn hoofdpersoon is 15 jaar als het boek begint, en 30 op zijn oudst. Ik denk dat een boek jongeren aanspreekt als het over henzelf gaat."

Niet specifiek

Desondanks heeft hij het boek niet specifiek voor jongeren geschreven, beaamt hij. "Ik ben zelf ook vanaf mijn vijftiende ‘volwassen boeken’ gaan lezen."

Toch is Lubach wel te spreken over het bestaan van de prijs voor jongerenliteratuur. "Kijk, je moet oppassen dat prijzen niet té beperkt worden. Een prijs voor een 26-jarige blonde schrijver uit de provincie gaat wat ver."

"Maar een prijs voor zoiets als een leeftijdscategorie kan zeker wel. Het is goed dat jongeren ook een stem hebben."

Publieksprijs

Organisator Stichting CPNB laat weten dat de strijd om de publieksprijs heel spannend is. “De verschillen tussen de eerste vijf boeken zijn uiterst klein.” Jongeren van 15 tot en met 30 jaar kunnen nog tot en met dinsdag 10 april stemmen.

Vorig jaar won Ernest van der Kwast de publieksprijs met het boek Mama Tandoori. Op 19 april wordt bekend gemaakt welk boek dit jaar de meeste stemmen heeft gekregen.

Dan worden ook de andere winnaars bekend gemaakt; voor het beste oorspronkelijk Nederlandse en het best vertaalde boek. Per prijs is 15.000 euro te winnen.