AMSTERDAM - Schrijver Sjoerd Kuyper krijgt de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2012.

Dat heeft de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, de organisatie achter de prijs, dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de jury behandelt Kuyper belangrijke levensvragen ''direct en met grote openheid’’. Verder staat het kind ''met z’n oprechte drijfveren en al z’n onbevangenheid’’ bij hem centraal.

Hoewel de 60-jarige Kuyper ook voor volwassenen schrijft, zijn vooral zijn kinderboeken bekend. Hij heeft tientallen titels op zijn naam staan, zoals Robin en Suze (1993), Het eiland Klaasje (1994), Robin is verliefd (2006) en Sjaantje doet alsof (2007).

Voor Robin en God kreeg hij de Zilveren Griffel. Kuyper schreef ook het scenario van de film en de tv-serie Het Zakmes. De verfilming uit 1992 werd bekroond met een Gouden Kalf.

Oeuvre

De Theo Thijssen-prijs is een oeuvreprijs en wordt elke drie jaar uitgereikt. Aan de prijs is onder meer een geldbedrag van 60.000 euro verbonden.

Kuyper sluit met de bekroning aan in het rijtje van groten uit de jeugdliteratuur, zoals Ted van Lieshout, Annie M.G. Schmidt, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen en Paul Biegel.

De staatsprijs is vernoemd naar schrijver en onderwijzer Theo Thijssen. Kuyper neemt de onderscheiding later dit jaar in ontvangst.