AMSTERDAM - Bewindvoerder Jan Dingemans van de noodlijdende boekenketen Selexyz praat over samenwerking met de handelaar in tweedehandsboeken De Slegte.

Maar er zijn ook nog andere marktpartijen die belangstelling hebben in een overname. Uiterlijk dit weekeinde moet er uitsluitsel komen, zei hij dinsdag.

De bewindvoerder heeft ''in beginsel overeenstemming'' met de bank over financiering voor de korte termijn. Daarmee kunnen het personeel en leveranciers worden betaald.

De participatiemaatschappij die Selexyz wil samenbrengen met De Slegte, heeft volgens Dingemans al langer belangstelling en heeft al eens een boekenonderzoek gedaan.

Mede daarom ziet de bewindvoerder mogelijkheden om er snel uit te komen. Dat is nodig, want uiterlijk eind deze week moeten de huren van de winkelpanden worden overgemaakt. Selexyz zucht onder een schuld van 15 tot 18 miljoen euro.

Volledige overname

Inzet van de onderhandelingen is een volledige overname van de dochtervennootschappen van Selexyz, waaronder de boekwinkels vallen. Dat betekent overigens niet dat de werkgelegenheid helemaal behouden blijft.

''Er zal een vorm van reorganisatie nodig zijn'', zei Dingemans. Bij Selexyz werken ruim 600 mensen.

De winkels van Selexyz vallen vooralsnog buiten de surséance die vorige week is verleend aan het moederbedrijf.

Winkelpanden

Er is Dingemans veel aan gelegen dat zo te houden en een faillissement te voorkomen, omdat anders de eigenaars van de winkelpanden de huurovereenkomsten kunnen beëindigen. ''Het gaat om toplocaties waar andere partijen voor op het vinkentouw zitten.''

Dat betekent dat bij een faillissement gevolgd door een doorstart bijvoorbeeld Scheltema toch zou kunnen verdwijnen van het Koningsplein in Amsterdam, of dat Broese mogelijk zijn markante pand aan de Oude Gracht in Utrecht zou moeten verlaten.

''Stuk voor stuk magnifieke winkels, die door veel mensen als cultureel erfgoed worden beschouwd'', aldus Dingemans.