AMSTERDAM - De Vlaamse schrijver van het Boekenweekgeschenk Tom Lanoye heeft dinsdagavond in Amsterdam het jaarlijkse Boekenbal geopend, de opmaat voor de Boekenweek.

Hij deed dat nadat een speciale 'vriendschapsteller' de 894 duizend had bereikt; net zoveel als de oplage van het Boekenweekgeschenk.

De 61e edite van het Boekenbal staat geheel in het thema van de Boekenweek: Vriendschap en andere ongemakken.

Op de volgens Lanoye veelgestelde vraag waarom een Vlaming het Boekenweekgeschenk mocht schrijven, antwoordde hij: "Dat is de eerste compensatie voor het niet onder water zetten van de Hedwigepolder."

Vriendschapsverzoek

De jonge schrijvers Daan Heerma van Voss, Hanna Bervoets en Ellen Deckwitz lazen een 'vriendschapsverzoek' voor aan een schrijver uit de zaal, respectievelijk Jan van Mersbergen, Gerrit Komrij en Nico Dijkshoorn.

Het openingsprogramma werd gepresenteerd door Leon Verdonschot. Onder meer Jules Deelder, Marike Jager en Guido Belcqanto traden op met de Bigband van het Metropole Orkest.

Zoals elk jaar zijn vele belangrijke schrijvers aanwezig op het literaire festijn. Onder meer Connie Palmen, Saskia Noort, Joost Zwagerman en Renate Dorresteijn betraden de rode loper van de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Boekenweek

De Boekenweek duurt dit jaar van woensdag 14 tot en met zaterdag 24 maart, het thema is Vriendschap in alle verschijningsvormen.

Tijdens de Boekenweek wordt bij besteding van tenminste 12,50 euro aan boeken het Boekenweekgeschenk Heldere hemel van Tom Lanoye cadeau gedaan. Op zondag 18 maart kunnen treinreizigers op vertoning van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein reizen.

Dit jaar verschijnt het Boekenweekgeschenk voor het eerst ook in Vlaanderen. Daar wordt het verspreid als Geschenkboek van de Literaire Lente, die plaatsvindt van 14 tot en met 31 maart.

Bekijk de lezersfoto's van het feest op de special van NUfoto