AMSTERDAM - De jury van de Libris Literatuurprijs heeft maandag in Amsterdam de zes genomineerden bekendgemaakt voor deze prestigieuze prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Op de zogenoemde shortlist van kanshebbers staan: A.F.Th. van der Heijden (Tonio), Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen), Jan Van Loy (Ik, Hollywood), Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht) en Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos).

De jury zei verheugd te zijn dat er ''een generatie auteurs van rond de 40 jaar zichtbaar is die jongleert met het genre, nieuwe thematische keuzes maakt en eigen grenzen en wetten creëert''.

De winnaar wordt op 7 mei bekendgemaakt tijdens het traditionele galadiner in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam. De winnende auteur ontvangt 50.000 euro.

Vorig jaar won Yves Petry de Libris Literatuur Prijs met De maagd Marino. Dit boek werd maandag eerder op de dag bekroond met De Inktaap 2012, de literaire jongerenprijs van het Nederlands taalgebied.