GORINCHEM - Tijdens de 44e editie van De Stripdagen in Gorinchem zijn zaterdag de winnaars bekendgemaakt van de zogenoemde Stripschapjaarprijzen. 

Dat heeft de organisatie bekendgemaakt van het twee dagen durende evenement, dat dit jaar in het teken staat van Marten Toonder (1912-2005).

De Stripschapjaarprijs is de belangrijkste stripprijs in Nederland. De prijzen zijn voor het beste stripalbum en worden uitgereikt in vijf verschillende categorieën.

In de categorie Nederlands Literair ging de prijs naar het album Afspraak in Nieuwpoort (door Ivan Petrus Adriaenssens). Andere winnende albums waren: Elsje 5 (Eric Hercules en Gerben Valkema), Apostata 3 (Ken Broeders), Geestenburg (Doug TenNapel). De Productiejaarprijs ging naar Lode Devroe voor de vormgeving van Painted Desert 1.

Sjoert

De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door het Stripschap, het Nederlands centrum voor belangstellenden voor strips. De prijs bestaat uit een bronzen penning met een afbeelding van de stripfiguur Sjoert.

De Stripdagen zijn al tientallen jaren het grootste evenement op het gebied van het beeldverhaal in de Benelux. Er zijn onder meer een ruilbeurs en theater- en filmvoorstellingen.