AMSTERDAM - De opening van het Harry Mulisch Huis in Amsterdam is een belangrijke stap dichterbij gekomen.

De Zweedse eigenaar van het pand waar het museum moet komen, heeft zich namelijk bereid getoond mee te werken aan het realiseren hiervan.

Dat zei directeur Aad Meinderts van het Letterkundig Museum in Den Haag, een van de initiatiefnemers, zondag naar aanleiding van berichtgeving van Het Parool.

Het nieuwe museum moet in het voormalige woonhuis van de in 2010 overleden schrijver aan de Leidsekade komen. Naast de werkkamer van Mulisch zal het bestaan uit een expositieruimte.

Belangrijke stappen

De afgelopen tijd zijn er volgens Meinderts ook andere belangrijke stappen gezet. Zo is er achter de schermen hard gewerkt aan de plannen voor hoe het museum eruit moet komen te zien.

De komende tijd moet er wel nog het een en ander gebeuren. Zo moeten er nog fondsen worden geworven. Voor de oprichting van het Harry Mulisch Huis is in totaal een kleine 1 miljoen euro nodig.

Daarnaast moeten er nog vergunningen rondkomen. Die zijn onder meer nodig om een lift in het pand te bouwen, zodat het ook toegankelijk is voor mindervaliden. De gemeente is tot nu toe in elk geval erg enthousiast, aldus Meinderts.

Najaar

Het Harry Mulisch huis moet in het najaar van volgend jaar openen en wordt een dependance van het Letterkundig Museum. De andere initiatiefnemer is de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis.