Thriller met zwartkomische randjes over een gezin waarvan twee familieleden vermist raken. Een klus voor inspecteur Gunnar Barbarotti.  

De man zonder hond is in drieën te verdelen. In het eerste deel introduceert Nesser de drie generaties van de Zweedse familie Hermansson.

De oudste, Rosemarie en Karl-Erik, zijn net met pensioen en Karl-Erik heeft besloten dat ze Zweden gaan verruilen voor Spanje. Rosemarie vindt dat een verschrikking, en zoals tussen de regels door valt te lezen is haar echtgenoot ook niet haar grootste liefde.

Robert de Rukker

Rosemarie en Karl-Erik hebben twee dochters en een zoon, en zoon Robert heeft met zijn aandeel in een ranzige realityshow landelijke bekendheid gehaald als ‘Robert de Rukker’, tot grote schande van de Hermanssons. Dochter Ebba heeft twee zonen van 17 en 14, Henrik en Kristoffer, en dochter Kristina’s telg zit nog in de luiers.

Iedereen komt bij elkaar voor Rosemarie’s verjaardag, en dan verdwijnen zowel Robert als Henrik spoorloos. Na een paar dagen wordt Barbarotti ingeschakeld; dat is het tweede deel, waarin de inspecteur probeert de Hermanssons te doorgronden. Barbarotti loopt tegen een muur van graniet, want de diverse gezinsleden zwijgen als het graf over aanknopingspunten. Het is stom toeval dat er vele, vele maanden later een doorbraak in de zaak komt, in het derde deel.

Moordneigingen

De startfase van deze thriller is een kostelijk feest, met die familie Hermansson en hun zwijgende, vernietigende observaties. In de eerste passages met het vertelperspectief vanuit Rosemarie, is te lezen hoe ze overweegt om zichzelf of haar man om te brengen om aan de Spaanse nachtmerrie te ontsnappen. Als later Robert de Rukker verschijnt, is het pijnlijkheid van het gezinsfeestje compleet.

Nesser biedt juweeltjes van sneren en ergernissen, hier en daar zelfs vergelijkbaar met de Rabbit-reeks van Updike. Ook bijpersonages worden voorzien van franje, zoals de man die een beroerte kreeg waarna zijn linkerzijde verlamd raakte: “Een ironische nasleep, als je bedacht dat hij zijn hele leven communist was geweest’.

Van Veeteren

Håkan Nesser is bekend van de fameuze reeks inspecteur Van Veeteren, en met Gunnar Barbarotti heeft hij een nieuw succes aangeboord. Op Barbarotti valt weinig aan te merken, die is klip en klaar toegesneden als bevredigende opvolger van Van Veeteren.

Het is wat jammer dat die zwartkomische aanzet van de Henderssons in het tweede deel niet wordt voortgezet, doordat met het vastlopen van het onderzoek ook het tussenstuk in een groef blijft hangen. En dat terwijl Nesser zo mooi de balletjes tot de twee verdwijningen had opgeworpen.

Uitgeverij De Geus
Vertaling: Ydelet Westra