Alex Treven, advocaat in San Francisco, raakt buiten zijn schuld om in de penarie. Zijn broer Ben is een stoere militair en schiet broerlief te hulp.

In zijn streven naar een partnerschap, de heilige graal voor alle advocaten, bundelt Alex zijn krachten met een IT-techneut. De man heeft een vrij onbegrijpelijk superprogramma waarmee miljoenen kunnen worden binnengeharkt, maar een kogel door zijn hoofd maakt een einde aan de droom.

De medewerker op het octrooibureau sterft tegelijkertijd op onverklaarbare wijze aan een hartaanval, en Alex krijgt een inbreker op bezoek. Zachte handjes Dat kan geen toeval zijn en goh, dat is het ook niet.

Maar wat kan een advocaat met zachte bleke handjes beginnen, behalve zijn van hem vervreemde broer Ben om hulp vragen? Die komt, maar met tegenzin, en de broers lopen driekwart van de tijd te bekvechten.

Alex’ collega, de schoonheid Sarah, is van hetzelfde ruzieachtige soort, al heeft haar gekibbel met Ben vooral een andere oorzaak want al rap prikken de tepels wellustig door het bloesje als stoere Ben haar kant opkijkt.

Breuklijn is een prettige maar geen verheffende thriller. Op zijn tijd worden Russen gepopt door Ben (die op zijn beurt weer een aftrekseltje is van Jack Reacher - niet een slap, wel een aftrekseltje) om de spanning erin te houden.

Maar Eisler wil ook weleens te lang in het verleden blijven hangen met de inmiddels overleden familieleden van Ben en Alex en die passages zetten geen zoden aan de dijk.

IT-plot en seks

Breuklijn is ook een pretentieloze en best onderhoudende thriller. Vlot geschreven, geen hoogvlieger al zal de buik de boomkruinen niet raken.

Je zou met al dat geharrewar van de drie hoofdpersonages bijna vergeten dat er nog een plot is met dat IT-programma dat opgelost moet worden, maar eerst moeten Ben en Sarah natuurlijk stomende seks op een hotelkamer beleven.

Om vervolgens weer te gaan bekvechten. Die vrouwen ook altijd.

Uitgeverij A.W.Bruna
Vertaling Joost van der Meer en William Oostendorp