AMSTERDAM - Schrijver en dichter Ted van Lieshout heeft dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen voor zijn boek Driedelig paard.

Aan de prijs voor kinder- en jeugdboeken is een bedrag verbonden van 15.000 euro. De Woutertje Pieterse Prijs werd donderdag voor de 25e keer uitgereikt in Amsterdam.

De jury noemde Driedelig paard ''een verbluffend origineel, knap, dwars, meeslepend en mooi boek''. Het is een kunstwerk op zich, luidde het oordeel.

''Het is niet alleen fraai vormgegeven, maar heeft ook een schat aan ontroerende, geestige, hilarische en onzinnige vertellingen te bieden. Het bevat een ware encyclopedie aan vertelsoorten en schrijfwijzen.''

Verhalen

Driedelig paard bevat gedichten die bestaan uit brieven, boodschappen en berichten. ''Kinderen vanaf 8 jaar kunnen aan dit boek hun hart ophalen omdat ze erin kennis kunnen maken met bewerkingen en uiterst grappige toespelingen op verhalen die ze dagelijks voorgeschoteld krijgen'', aldus de jury.

Ted van Lieshout (1955) begon als illustrator en publiceerde in 1986 zijn eerste boeken. Zijn werk is al vaak bekroond. Zo won hij een Gouden Griffel en meerdere Zilveren Griffels voor zijn boeken. In 2009 werd de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs (60.000 euro) aan hem toegekend voor zijn gehele oeuvre.

Voor de Woutertje Pieterse Prijs stuurden uitgevers 127 titels in. Ter gelegenheid van het zilveren jubileum heeft de organisatie het boekje Voort weer gespoord naar een nieuw avontuur uitgegeven. Het bevat informatie over alle boeken die tot nu toe met de Woutertje Pieterse Prijs zijn bekroond.