RIJSWIJK - De Chinese autoriteiten hebben de Tibetaanse schrijfster Tsering Woeser verboden donderdag een onderscheiding van het Prins Claus Fonds in ontvangst te nemen bij de Nederlandse ambassade in Peking.

Dat heeft het fonds donderdag laten weten.

De schrijfster kreeg huisarrest opgelegd, zo liet ze weten via haar pagina op Facebook. Woeser zou haar laureaat donderdagavond uit handen van de Nederlandse ambassadeur in China krijgen.

Het Prins Claus Fonds zegt "ontzettend teleurgesteld" te zijn dat Woeser de onderscheiding niet mag ontvangen. De organisatie noemt het feit dat ze "niet vrij is" een teken van het belang van haar werk en de erkenning daarvan.

Kritisch

Tsering Woeser schreef onder andere op internet kritische stukken over arrestatie en marteling van Tibetanen door de Chinese autoriteiten.

In het juryrapport verklaart het fonds dat de schrijfster met het laureaat, dat haar in 2011 werd toegekend, wordt geëerd voor "haar moed om te spreken voor de mensen die worden onderdrukt of verzwegen, voor de aansprekende combinatie van literaire kwaliteit en politieke verslaglegging in haar werk, voor haar documentatie van en steun voor de Tibetaanse cultuur en voor haar actieve strijd voor zelfbeschikking, vrijheid en ontwikkeling in Tibet."

De blogs van Woeser speelden tijdens de demonstraties in China in 2008 een belangrijke bron van informatie voor de buitenwacht.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de uitreiking van een Nederlandse prijs aan een winnaar wordt gedwarsboomd door de Chinese autoriteiten. Eind januari ging de uitreiking van de Mensenrechtentulp in Den Haag niet door omdat de dochter van winnares, de Chinese mensenrechtenactiviste Ni Yulan, haar vaderland niet uit mocht. De prijswinnares zelf zat op het moment van de uitreiking vast.