AMSTERDAM - Een project waarbij schrijvers meelopen in het Amsterdamse ziekenhuis VUmc, is door het ziekenhuis definitief beëindigd.

Eerder op maandag liet het Amsterdamse ziekenhuis al weten dat het project tijdelijk was stilgelegd.

Nadat eerder andere schrijvers romans schreven, liep nu Ronald Giphart in een witte jas en met een badge 'stagiair' mee op de afdeling cardiologie. Het VUmc ging opnieuw kijken naar de voorwaarden van het project. Omdat het gehele mediabeleid nu wordt herzien, is het project gestopt.

Inzage

Patiënten mochten niet herkenbaar in de boeken verschijnen en kregen inzage. Op de afdeling hingen flyers ter informatie en werden patiënten mondeling ingelicht. Het ziekenhuis benadrukt dat schrijvers geen inzage kregen in dossiers.

Vorige week raakte het VUmc in opspraak door opnames met verborgen camera's op de spoedeisende hulp. Patiënten werd soms pas achteraf gevraagd of de gemaakte beelden gebruikt mochten worden voor het RTL-programma '24 uur tussen leven en dood'. Het programma is op verzoek van het VUmc geschrapt.

Undercover

In de Volkskrant gaf Giphart aan dat hij de beslissing betreurt. ''Zeker als je er langdurig verblijft, zie je hoe hard daar gewerkt wordt, en het is zeker de moeite van het beschrijven waard."

Naar eigen zeggen loopt hij niet undercover of stiekem rond in het ziekenhuis. Ook noemt hij het ''een schande dat het ziekenhuis, waar door zo veel mensen zo hard wordt gewerkt, nu in een kwaad daglicht komt te staan".