DALLAS - Een zeldzame stripboekencollectie is woensdag in New York geveild voor 2,6 miljoen euro. De verzameling bestond uit een aantal van de meest waardevolle comics die ooit zijn gepubliceerd.

Een exemplaar van Detective Comics No. 27, dat in 1939 nog tien dollarcent kostte en waarin Batman zijn debuut maakt, was het duurst betaalde stuk bij de veiling. Het werk leverde 393 duizend dollar op.

Veilinghuis Heritage Auctions noemde de stripboekenverzameling een van de beste tot nu toe. De collectie met 345 stripboeken bestond onder meer uit een exemplaar van Action Comics No. 1 waarin Superman voor het eerst voorkomt, de eerste Batman-comic uit 1940 en de tweede Captain America, waar een bange Hitler op de cover staat.

De comics werden vorig jaar ontdekt door Michael Rorrer, de achterneef van de verzamelaar, Billy Wright. Hij was het huis van zijn overleden oudtante aan het opruimen toen hij op een kelderkast stuitte waarin de boekjes netjes lagen opgestapeld.

Goede staat

Rorrers oudoom, die de collectie had opgebouwd, overleed in 1994 op 66-jarige leeftijd. "Dit is echt zo'n verzameling waarvan iedereen denkt dat die niet meer bestaat", zei Lon Allen van Heritage Auctions. Niet alleen de hoeveelheid zeldzame exemplaren, maar ook de goede staat van de boekjes maakt de collectie gewild.

De stripboeken werden gepubliceerd tussen 1930 en 1950 en stammen uit de zogeheten 'gouden eeuw' van de comics. De meeste werken uit die periode zijn mettertijd verloren gegaan. Zo wordt gedacht dat van de tweehonderdduizend gedrukte versies van Action Comics No. 1 nu nog honderd exemplaren over zijn.