Derde thriller uit Zweden met inspecteur Joona Linna in de hoofdrol. Op een tuchtschool voor meisjes wordt een van hen slachtoffer van een misdrijf.

De vergelijking Wallander - Joona Linna is al eerder gemaakt. Joona is de verdwaalde Fin die in Zweden een carrière bij de recherche heeft opgebouwd, en na de Kepler-triomfen Hypnose (2010) en Contract (2011) hoeft Wallanders pensioen niet meer te worden betreurd.

Joona is van het slag dat een bijna verheven functie bekleedt in het misdadigersgenre. Een zuil van kalme integriteit en waarheidszucht.

Het soort man bij wie boeven uiteindelijk hun zonden wíllen bekennen, alsof het een boetedoening betreft en deze ene speciale man een podium voor hen creëert om tenminste één keer iets fatsoenlijks te doen.

Daarna voelt de boef verlichting omdat de inspecteur als het ware hun gewetenslast overneemt.

Getroebleerde personages

Het zijn de interessantste getroebleerde personages in de misdaadliteratuur, deze cops. Het is niet ondenkbaar dat Joona uiteindelijk ook verzwolgen zal worden onder deze immense verlossingsballast, maar gelukkig is het nog lang niet zover.

De Fin is nog altijd lang, rijzig, sterk en de aangewezen persoon voor de schimmige moord op een vijftienjarig meisje in een tuchtschool.

Extra hindernissen

Joona is zelfs sterk genoeg om een reeks extra hindernissen erbij te nemen die Kepler (pseudoniem voor het Zweedse schrijversechtpaar Alexander en Alexandra Coelho Ahndoril) voor hem heeft uitgezet.

Een tijdelijke beperking van zijn bevoegdheden als inspecteur, een oen van een collega die meer kwaad dan goed doet en droefenis over zijn wankele huwelijk.

'Waarnemer' Joona laat zich nergens door uit het veld slaan en zet de jacht in op de Getuige, een meisje (Vicky) van hetzelfde internaat dat op de vlucht is geslagen. Ze is hoofdverdachte in de moordzaak omdat er geweldsdelicten in haar dossier prijken, zoals wel meer meisjes op het internaat niet model staan voor de ideale schoondochter.

Medium

Kepler voert een reeks bijpersonages op, zoals een rijke vrouw die ooit Vicky’s stiefmoeder was, een hulpverlener aan het instituut en een medium, Flora.

Flora figureert in een intrigerend subplot over visioenen die de open mind van een man als Joona vergen om een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan het verhaal.

Getuige is een enerverende thriller, met haarspeldbochten en hoekige wendingen en zo dik als een cake van een voortreffelijke bakker. Hap.

Uitgeverij Cargo
Vertaling Jasper Popma en Clementine Luijten