AMSTERDAM - Schrijver en journalist en programmamaker Anil Ramdas is overleden.

Dat bevestigt de Stichting Multiculturele Televisie Nederland (MTNL), waaraan Ramdas als eindredacteur en presentator was verbonden, vrijdag aan NU.nl. De Surinaams-Nederlandse auteur schrijver is 54 jaar geworden.

Ramdas is donderdag -op zijn verjaardag- overleden. Een familielid laat weten aan NRC weten dat het om een 'zelfverkozen dood' gaat.

Als journalist werkte Ramdas onder meer voor de VPRO, de Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij de schrijver van diverse boeken, waaronder In Mijn Vaders Huis (1993), Het geheugen van de stad (2000) en Badal (2011). In 1997 werd de schrijver voor zijn gehele oeuvre onderscheiden met de E. du Perronprijs.

Geschokt

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch zegt in een reactie "geschokt" te zijn door het overlijden van Ramdas. "Ik ben bewonderaar van zijn persoonlijk getinte en geëngageerde journalistiek bij ons en op televisie", aldus Vandermeersch op NRC.nl.

MTNL en de VPRO, waarmee Ramdas sinds 2010 het opinieprogramma Z.O.Z maakte, noemen Ramdas in een gezamelijke reactie "een scherp observeerder met oog voor de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland".

Op verzoek van de familie wordt zaterdagmiddag de Z.O.Z.-aflevering uitgezonden die Ramdas woensdag nog heeft opgenomen.

Groot verlies

Premier Mark Rutte is bedroefd door het overlijden van schrijver, journalist en programmamaker Anil Ramdas.

"Ik heb hem diverse keren ontmoet en ook de eer gehad met hem te debatteren. Ik heb aan de contacten met hem de beste herinneringen. Het is een groot verlies. Er is een man heengegaan die niet alleen een groot schrijver is, maar ook iemand met een opvatting. Een uitgesproken persoonlijkheid. We zijn met z'n allen wat armer door zijn overlijden'', zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad, die stilstond bij het overlijden van Ramdas.

Volg reacties op het overlijden van Ramdas op Twitter via NUlive

Publicist Anil Ramdas overleden