De opvolger van Taal is zeg maar echt mijn ding - liep als een trein - heet En dan nog iets. Die loopt als een trein. Joost mag weten waarom, behalve dat het een thuiswedstrijd is voor een PO-troetel.

Met de aanval op de spreektaal heeft Cornelisse een gat in de markt gevonden. Elke spreektaal kent verfrommelde zegswijzen en papegaaistokwoordjes die zich als virussen verspreiden.

Als die bijeen worden geveegd en in boekvorm uitgegeven, lijkt het alsof er een rode vlag bij de Nederlandse taal wordt geplant. Och heremetijd, praten we echt zo?

Ja. Maar daar is niets opmerkelijks aan. Geen enkel volk communiceert in Couperiaanse volzinnen of zoals de man van het Polygoonjournaal.

Naar medepassagiers luisteren tijdens een ritje met de tram is als in een wagon vol kwetterende klonen van Two Babes of Big Brother opgesloten zitten - reis van het Leidseplein naar de Kalverstraat en je hebt zo een boek vol.

Boosdoener

Ook is er de TV als 'boosdoener'. Reality shows met hittepetitjes als presentatrice spoelen dagelijks lawines verhaspelingen over de kijkers uit en rolmodellen hebben zo onderhand een rode vlag als tandenstoker.

Ze praten als de gewone man in de straat en de gewone man in de straat praat als de mensen op TV en zo raken verbasteringen geïnstitutionaliseerd. Niets nieuws onder de zon. Eigenlijk is En dan nog iets heel erg dun - wellicht met het oog op nog meer van dit soort boekjes om de spreektaal ludiek te hekelen.

Geestige dingetjes

Positief is dat Cornelisse zonder dedain schrijft en er staan best wel een aantal geestige dingetjes in, maar het niveau blijft steken bij oppervlakkige observaties. Het is niet van het kaliber Opperlandse taal of de taalessays van John Updike, die de kunst verstond om op milde, geestige toon zeer grondige analyses te geven van taalkundige aberraties.

Dit boekje is vrijblijvend, vrolijk gekeuvel over woordjes als leuk-leuk of 'sjips' (dat ruim een kwart eeuw oud is) of een Thais restaurant in Genève dat - giechel giechel - Chez Porn heet. En zo. Wat leuk-leuk, en in een oogwenk vergeten.