BRUSSEL - Het stripalbum Kuifje in Afrika hoeft niet uit de handel te worden gehaald. De Congolese student Bienvenu Mbuto Mondondo wilde dat het album werd verboden, omdat het racistisch zou zijn.

De rechtbank in Brussel gaf hem vrijdag geen gelijk.

In het album Kuifje in Congo, dat verscheen in 1931, is Kuifje neerbuigend naar 'zwartjes' in de toenmalige Belgische kolonie Congo. Zo laat de stripheld zich dragen door de inwoners.

De Brusselse tekenaar Georges Remi ('Hergé') heeft enkele situaties later aangepast. De titel veranderde in Kuifje in Afrika. Ook die nieuwe versie is volgens de Congolees racistisch.

Historische context

De rechtbank meent echter dat tekenaar niet was gedreven door een wens om te discrimineren. De rechters vinden dat het boek bovendien moet worden beoordeeld in de historische context van die koloniale tijd.

Het vonnis leidde tot grote tevredenheid bij uitgeverij Casterman en de firma Moulinsart, die de rechten op Kuifje beheert. Ze hadden eerder gewaarschuwd dat een verbod zou neerkomen op censuur.

Het album zorgde wel vaker voor ophef. Het Britse Centrum Tegen Racisme maakte zich ook al boos. Britse uitgevers besloten de strip toen naar de volwassenenafdeling te verplaatsen, omdat het te schokkend zou zijn voor kinderen. Kuifje in Afrika is het enige album van de Belgische stripreeks die niet in de VS is uitgebracht.

Wereldwijd zijn circa 200 miljoen exemplaren verkocht van de 24 albums over de Brusselse reporter met de typerende kuif.