AMSTERDAM - Charles Dickens, de schrijver van onder andere Oliver Twist, A Christmas Carol en David Copperfield, werd dinsdag tweehonderd jaar geleden geboren in Portsmouth.

Over de hele wereld en online wordt zijn verjaardag gevierd.

De Britse kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla bezoeken voor de gelegenheid het Charles Dickens Museum in Londen. Ook zijn ze later op de dag bij een ceremonie in Westminster Abbey, waar de schrijver begraven ligt. In de kerk wordt de grootste bijeenkomst ooit van nakomelingen van Dickens gehouden.

Ook het Britse postbedrijf Royal Mail doet aan de viering mee en onthulde twee postzegels met illustraties uit The Pickwick Papers en Nicholas Nickleby. Bekende Britten als Ralph Fiennes lezen voor uit werk van de auteur.

Google

Online wordt Dickens eveneens herdacht. Het logo van Google heeft plaatsgemaakt voor een afbeelding gebaseerd op verhalen van de auteur. Omroep BBC nodigde mensen uit in 140 tekens een Dickens-plot te bedenken op Twitter. Bij The Huffington Post kunnen mensen hun kennis over hem testen.

In Nederland wordt de mijlpaal ook gevierd. Het Dickens Museum in het Gelderse Bronkhorst, waar een sculptuur van Dickens wordt onthuld, is de hele dag gratis toegankelijk.