Hoofdpersonage Maria is een gesjeesde student neuropsychologie. Net als de schrijver zelf, die zijn studie Nederlands niet afmaakte. Hoe staat het met de liefde? verschijnt volgende week.

Met geld van haar moeder heeft Maria een boekhandel overgenomen in Baarn (De woonplaats van Natter.) Boven de zaak bewoont ze een kleine etage. Haar vriendin Welmoed heeft alles wat haar hartje begeert: een groot huis, een druk sociaal leven en een knappe man, de psychotherapeut Felix. Samen met hem heeft ze drie kinderen.

Al vanaf het begin van het boek zijn barstjes merkbaar in de levens van beide vrouwen. Maria is frank en vrij, maar er is iets gebeurd met Lisa, de jongere zus van Maria, dat feitelijk al jaren haar handelen beïnvloedt.

Een opmerkzame lezer krijgt naar gelang het verhaal wordt opgebouwd zo zijn of haar vermoedens. Zeker als men het debuut van Natter, Begeerte heeft ons aangeraakt, kent en ook zijn persoonlijke familieomstandigheden.

Expres situeert hij de achtergrond van Maria op een eiland, namelijk Texel. Als ze los wil komen van haar verleden, zal ze een grote stap moeten maken, namelijk 'oversteken'.

Strenge redacteur

Natter is gelukkig door het hele boek heen een strenge redacteur geweest. Wanneer je een van de grote thema’s zo expliciet aankaart, zelfs in de titel - Natter weet wat hij doet als oud-uitgever - moet je de filosofietjes over het grote geluk tot het uiterste beperken. Dan is het echt noodzakelijk om het te laten zien in plaats van te vertellen.

Hoe staat het met de liefde? is net als de voorganger vrijwel lineair geschreven met heel duidelijke flashbacks. Er zijn wel lijntjes te vinden tussen beide boeken, Natter lijkt een oeuvrebouwer, maar beide romans zou je het beste kunnen zien als verre neven van elkaar.

Drama

De auteur heeft niet voor de gemakkelijkste weg gekozen. Het was voor hem een koud kunstje geweest om voort te borduren op het succes van zijn debuut, waarin de vuurwerkramp in Enschede een grote rol speelt. Maar Natter lijkt zichzelf met deze roman opnieuw te hebben uitgevonden.

Het drama is bewust klein gehouden, zodat de twijfel en de pijn, en in dit geval ook de lust, zeer invoelbaar zijn voor de lezer.

Een seksscène met een duidelijke dubbele bodem is een van de hoogtepunten (excuus) van het boek en van al wat op dit gebied geschreven is. Wanneer twee mensen vertelt een van hen aan de ander het verhaal van een spannende seksnacht met een beroemde schrijver, waarvan onduidelijk blijft of die werkelijk zo heeft plaatsgevonden. Wel vaker in deze roman doet de auteur je mening even kantelen.

Binnen de perken

Natter weet de spanning goed vast te houden. Even denk je dat je Hoe staat het met de liefde? ook kunt lezen als een sleutelroman aangaande het literaire leven. De grapjes over uitgevers, schrijvers en boektitels blijven gelukkig net binnen de perken.

Het is een gelaagd boek over de liefde, recht uit het hart. Met een hoog in-één-ruk-uitgelezen-gehalte en een betoverend slot.