Met deze legal thriller speelt Connelly in op de actuele hypotheekcrisis met huisonteigening tot gevolg. Connelly’s Lincoln Lawyer, Mickey Haller, verdedigt een verdachte die uit wanhoop een bankier zou hebben vermoord.

De bijnaam Lincoln Lawyer dankt Mickey Haller aan zijn ‘advocatenkantoor’ dat hij in Los Angeles vanuit zijn Lincoln runt. Dossierdozen in de achterbak, wat portable kantoorspullen en klaar is kees.

Het scheelt ook flink in de kosten en dat is gezien de economische crisis niet onverstandig. In Connelly’s nieuwste thriller is de economische crisis een thema dat vrijwel alle aspecten van de lotlijn beheerst.

Haller heeft een hele portefeuille klanten wier huis dreigt te worden onteigend door de banken - dezelfde banken die hen eerst zo grif een hypotheek hadden verstrekt, al ging dat de draagkracht van de huizenkopers te boven.

Het gevolg is - ook in de realiteit - welbekend, maar Connelly legt het allemaal nog een keer uit. Een van de pisangs is Lisa Trammel, maar Lisa is van het haar op de tanden en zij is een bekende demonstrant die altijd luidkeels roepend met spandoeken voor financiële instellingen is te vinden.

Het geval wil dat er een bankier doodgemept wordt aangetroffen, en het OM meent bewijs te hebben dat naar Lisa leidt.

Hollywoodcrisis

Haller neemt de verdediging op zich van deze verdachte, die gezien de economische malaise ook een prachtig handvat biedt aan Hollywood: "De burger die het niet meer pikt en doorslaat, daar zit een filmscript in."

En Haller was nooit vies van een beetje publiciteit. Deze exploitatie van Hollywood loopt naast de rechtszaak als een dikke rode lijn door Het recht om te zwijgen. Haller wordt voortdurend voor de voeten gelopen door een filmproducent uit de C-categorie, die Lisa het hoofd op hol brengt met mooie beloften en aast op de rechten van haar verhaal.

Vlotgebekte hoogstandjes

Maar de meeste 'actie' speelt zich binnen de muren van de rechtbank af, zodat deze Connelly een wel erg legal thriller is.

Haller vonkt als vanouds en hij heeft de humor aan zijn kont hangen, maar de precisie waarmee vele juridische procedures worden uitgelegd en het gespar in de aanklager/advocaat-arena zijn aan de eentonige kant.

Het domineert de flair buiten de courtroom die we van Connelly gewend zijn, alle vlotgebekte hoogstandjes van Haller en een gerecyclede plottwist ten spijt.

Uitgeverij: De Boekerij