AMSTERDAM - De traan van Máxima, een feestende menigte, de kus op de Dam: hét Nederlandse sprookjeshuwelijk is vandaag alweer tien jaar geleden. Maar nog steeds is Willem-Alexander 'slechts' kroonprins. Wordt het geen tijd?

Hij is er wel klaar voor, meent schrijver Cees Fasseur. Máxima maakt Willem-Alexander volgens de auteur van De gekroonde republiek (2011) bovendien sterker als koning.

"Voor zover wij kunnen beoordelen, hebben ze een zeer harmonieus huwelijk”, zegt de historicus en schrijver. In zijn boek voorpelt Fasseur echter dat Willem-Alexander het pas in 2014 van zijn moeder overneemt, wanneer de monarchie precies 200 jaar bestaat.

"Maar dat betekent niet dat hij er nu nog niet klaar voor is. Wat denkt u, hij is 44. Dan ben je klaar voor elke baan. Zeker als je er vanaf de wieg al op bent voorbereid."

Geen geheimen

De troon heeft geen geheimen meer voor Willem-Alexander, meent ook Fred J. Lammers, eveneens auteur van vele boeken over de koninklijke familie.

“Hij gaat al jaren mee op staatsbezoeken en heeft al die tijd kunnen meekijken. Alleen betwijfel ik of hij wel zo graag wil. Er komen weer Olympische Spelen aan en Willem-Alexander vindt zijn baantje bij het IOC wel erg leuk. "

"Bovendien wordt hij te snel chagrijnig als hij iets niet voor elkaar krijgt, zoals met de vakantievilla in Mozambique. Ik vermoed dat Beatrix daarom pas afstand doet als haar gezondheid het niet meer toelaat. Zo gek is dat trouwens niet. Het koningsschap is eigenlijk een functie tot de dood. Toen Juliana terugtrad, noemde Elisabeth dat 'typical Dutch'."

Saamhorigheid

Ineke van Schuppen kan zich 02-02-02 nog goed herinneren. De secretaris van Stichting Oranjedag Veenendaal, samen met Rhenen de plaats waar de koninklijke familie dit jaar Koninginnedag viert, heeft in Nederland zelden zo’n saamhorigheid gezien als tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

“Een dag met een gouden randje. Alles klopte, iedereen was blij. Ik weet niet waarop ze nog wachten, volgens mij is Willem-Alexander klaar om koning te worden. Misschien wilde Beatrix hem nog even van zijn jonge jaren laten genieten. Maar ja, inmiddels is hij 44. Dan kan het onderhand wel."