DEN HAAG - De Chinese dissident Liu Xiaobo wordt in eigen land vervolgd om zijn woorden en verguisd om zijn ideeën. Vrijdag komt de Nederlandse vertaling van zijn boek uit.

Liu is al jaren een doorn in het oog van Peking, maar sinds hij in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg is de leiding van de Volksrepubliek extra geprikkeld geraakt.

Onder de titel Ik heb geen vijanden, ik ken geen haat is een reeks teksten van Liu gebundeld. Hij schreef die, voordat hij in 2008 werd opgepakt. Ze symboliseren zijn lange strijd voor de mensenrechten in China.

Hij schrijft over de politiek, de Olympische Spelen, Chinese cultuur en over kindslaven die in illegale steenovens moeten werken.

Democratie

Daarnaast is een aantal gedichten van Liu in het boek opgenomen, evenals een vertaling van Charta 08, een document waarin de dissident samen met anderen oproept tot meer democratie in China.

De toon in het door Uitgeverij De Geus uitgebrachte boek is soms ongenadig kritisch, zoals trouwe lezers van Liu al gewend waren.

Zo schrijft hij ergens: ''De macht van de dictatuur is kil tot op het bot''. En: ''Als het heersende regime van de Communistische Partij echt de complete uitbarsting van de haat van het volk af wil wenden, dan kan ze niet anders dan het rechte pad betreden''. Verder stelt hij dat Tibetanen, in zijn ogen overigens net als de Han-Chinezen, fundamentele vrijheden worden ontzegd.

Celstraf

De 56-jarige Liu zit een celstraf van 11 jaar uit. Zijn vrouw Liu Xia staat onder huisarrest. Het is niet voor het eerst dat Liu door de Chinese autoriteiten is opgesloten: dat gebeurde ook al na de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989.

Voor de ogen van de gehele wereld ontruimden tanks met grof geweld het plein. Honderden, mogelijk duizenden mensen zijn om het leven gebracht in die periode.

Vrijdag wordt het boek gepresenteerd in Den Haag. Daarbij is ook Tienchi Martin-Liao aanwezig. Zij is de voorzitster van de onafhankelijke schrijversbond in China. Ook zullen schrijver Ma Jian en dichter Yang Lian aanwezig zijn.