DE STEEG - Het bronzen beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw Tiny, tegenover het gemeentehuis van Rheden in De Steeg, is afgelopen weekeinde gestolen.

Het levensgrote werk geldt als een icoon voor het Gelderse plaatsje. Burgemeester Petra van Wingerden van Rheden noemde de diefstal maandag ''schandalig.''

Het beeld, twee losse personen naast elkaar op een bankje, is gemaakt door kunstenaar Wim Kuyl en in 1990 nog door Tiny Carmiggelt zelf onthuld.

De Carmiggelts verbleven veel in De Steeg, waarover Simon Carmiggelt ook geregeld schreef. In De Steeg is zelfs een speciale Carmiggeltwandeling te maken.

Bronzen schoenen

Onbekenden hebben het beeld bij de bronzen schoenen van de man en de vrouw afgezaagd. De werkwijze komt volgens de politie sterk overeen met de diefstal van een groot bronzen paard, vorige week in Dieren, dat ook bij de gemeente Rheden hoort.

Bronzen beelden verdwijnen de laatste jaren op grote schaal, omdat brons veel geld opbrengt.

De gemeente Rheden gaat alle bronzen beelden in de gemeente weghalen, voor zover dat mogelijk is. De politie zal extra toezicht instellen bij beelden die niet verwijderd kunnen worden.