NIJMEGEN - Umberto Eco krijgt de Vrede van Nijmegen Penning. Dat hebben de gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit maandagmiddag bekendgemaakt.

De prijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een internationale hoofdrolspeler op het gebied van vrede op het Europese continent en de rol en positie van Europa in de wereld.

Umberto Eco (79) is wetenschapper en schrijver van Italiaanse komaf. Eco krijgt de onderscheiding omdat hij in zijn boeken de Europese geschiedenis voor een groot publiek toegankelijk heeft gemaakt.

Zijn bekendste boek is De naam van de roos, waarvan over de hele wereld miljoenen exemplaren zijn verkocht. Het boek is ook verfilmd.

Voorvechter

Volgens de jury is Eco ''een echte Europese denker en een voorvechter van een verenigd Europa.'' ''Wat veel mensen niet weten is dat hij als hoogleraar een vooraanstaande bijdrage levert aan het Europese debat. Wij zijn erg trots dat hij deze penning in ontvangst wil nemen'', aldus burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen.

De Vrede van Nijmegen Penning, die tweejaarlijks wordt uitgereikt, was een initiatief van De Graaf, waarbij de universiteit en het ministerie van Binnenlandse Zaken zich hebben aangesloten.

Europa

De penning herinnert aan de Vrede van Nijmegen (1678 - 1679), toen vele verdragen zijn gesloten. De Vrede van Nijmegen bepaalde volgens historici de toekomst van Europa. De Fransman Jacques Delors, oud-voorzitter van de Europese Commissie, kreeg de eerste penning in 2010.

Umberto Eco ontvangt de penning op 7 mei in de Stevenskerk in Nijmegen. De bejaarde Italiaan zal daar een lezing geven.