Miami Vice aan de fjorden. Sterke Nesbø (what else?) over een machtsstrijd in de drugswereld en een gedreven Harry Hole die een goede bekende moet vrijwaren van een aanklacht wegens moord.

Het ratje snuffelt aan het obstakel tussen haar nest hongerige jonkies en voedsel. Het obstakel stinkt naar zweet, bloed en angst. De lezer zet zich schrap. Hoe lang duurt het voordat de rat zich een weg door dit zieltogende wezen zal heenvreten?

Het is een typisch Nesbø-subplot, die de snuffelende rat als een effectief griezelige rode draad blijft opvoeren.

Vanuit het vertelperspectief van dat zieltogende geval begrijpen we dat die niets zou kunnen ondernemen als de rat zijn laatste levensminuten tot een nachtmerrie zou maken.

Hij heeft een paar kogels in zijn lichaam en vertelt in flashbacks welke reeks voorvallen leidden tot de schietpartij. Voor Nesbø’s vaste hoofdpersonage Harry is een van de lastigste perioden in zijn leven aangebroken.

Net terug uit Hongkong, raakt hij betrokken bij een narcoticazaak. Er is een duivelse nieuwe drug op de markt en een brein achter de schermen is vastbesloten de hele Noorse drugswereld in handen te krijgen.

Miama Vice aan de fjorden, maar dan op zijn Nesbø’s. En dat betekent een breed uitwaaierende plot met veel personages, die de auteur echter nooit gratuit opvoert.

Levensecht

De relatie tussen Harry’s oude liefde Rakel wordt bijvoorbeeld sterk uitgewerkt; Rakel heeft een nieuwe man en het complexe is dat het een verdomd geschikte kerel is, zodat het drama niet in een gratuit conflict maar vooral in Harry’s hoofd zit.

Ook is de strijd in de onderwereld spannend; een nieuwe drug die alle vorige overtreft, zou een opgeblazen fata morgana-achtige plotlijn zijn ware het niet dat die even ergerlijke als deerniswekkende junkenwereld zo realistisch is afgeschilderd.

Nesbø verstaat de kunst om diverse verhaallijnen langs elkaar te kunnen laten lopen zonder dat het gekunsteld lijkt. Want personages als Harry Hole zijn levensecht, evenals Rakel, haar met zichzelf worstelende zoon Oleg.

En dan is er natuurlijk dat sinistere ratje (waar nog een stevige finaleverrassing zit) en de thrilling plot. Met bijna 550 pagina’s een heleboel waar voor je dukaten.

Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Annelies de Vroom