Choreograaf Rudi van Dantzig (78) overleden

AMSTERDAM - Choreograaf en balletdanser Rudi van Dantzig is donderdag overleden. Dat heeft zijn partner bevestigd. Hij was 78 jaar en stierf na een ziekbed.

Van Dantzig maakte ruim 50 balletten die over de hele wereld zijn uitgevoerd. Ook was hij schrijver, onder meer van de succesvolle roman Voor een verloren soldaat. Hij begon relatief laat (in zijn puberteit) met balletlessen.

Begin jaren '50 haalde de befaamde Sonia Gaskell hem bij haar gezelschap. Zij richtte later het Nationale Ballet op, waar Van Dantzig huischoreograaf werd. In 1965 werd hij een van de drie artistiek leiders en van 1971 tot 1991 was hij de enige die aan het roer van het dansgezelschap stond. 

Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet roemt de gedrevenheid van Van Dantzig. "Zijn vuur, dat is wat ons altijd bij zal blijven. Met het heengaan van Rudi verliest ons land een inspirerend choreograaf en artistiek leider, en een groot man.''

Bekijk beelden van Van Dantzig:

Rode draad

 Van Dantzig beschreef ooit de rode draad in zijn werk. ''Hoe het leven zou kunnen zijn en hoe het nu niet is. Nee, zo pessimistisch ben ik niet. Als je goed kijkt, zit er in mijn balletten altijd wel iets hoopvols, hoe het zou kunnen zijn. Een soort lichtpuntje.''

Behalve Monument voor een gestorven jongen zijn Van Dantzigs bekendste balletten Vier letzte Lieder, Ginastera en Onder mijne voeten. Ook maakte hij succesvolle bewerkingen van Romeo en Julia en Het Zwanenmeer.

Van Dantzig won verschillende prijzen, zoals de Parijse Prix de la Critique en de Life Achievement Award van de Stichting Benois de la Danse. Ook kreeg hij het Duitse Verdienstkreuz. Van Dantzig was Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Manen

Volgens collega-choreograaf Hans van Manen, 60 jaar bevriend met Van Dantzig was hij was "een zeer sociaal en aimabel mens".

"Hij heeft de danskunst is ons land gepopulariseerd en heeft vrijwel alleen maar prachtige dingen gemaakt. Zonder hem was het Nationale Ballet niet geworden wat het nu is", aldus Van Manen.

Rudi van Dantzig overleden

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie