SANTIAGO - De linkse oppositie in Chili is woedend over het besluit van de regering van de rechtse president Sebastián Piñera.

Het brute regime van generaal Augusto Pinochet (1973-1990) in schoolboeken voor basisscholieren wordt niet langer aangeduid als 'dictatuur' maar als 'militair regime'.

''Ze proberen te verdoezelen wat tijdens de dictatuur is gebeurd'', zei senaatsvoorzitter Guido Girardi van de sociaaldemocratische PPD donderdag tegen de Chileense zender Radio Cooperativa.

Lorena Fries van het Nationale Instituut voor de Mensenrechten riep de regering op de de tekst van de schoolboeken niet aan te passen. ''De Chileense jongens en meisjes moeten zich ontwikkelen tot burgers die de mensen respecteren'', zei Fries.

Minister van Onderwijs Harald Beyer is zich van geen kwaad bewust. Hij noemde de maatregel ''een uitnodiging tot het debat over'' het tijdperk van Pinochet. Hij voegde eraan toe dat de lesstof inhoudelijk niet verandert.

Centrumlinks

De rechtse Piñera is sinds maart 2010 president van Chili. Tot zijn aantreden werd het Zuid-Amerikaanse land ruim 20 jaar lang door centrumlinks geregeerd.

Pinochet kwam in 1973 aan de macht door een coup. Tijdens zijn regime zijn volgens een onderzoekscommissie ruim 3200 mensen vermoord of verdwenen.