RIJSWIJK - Tuigdorp is door het publiek gekozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2011.

Het woord kreeg tussen 29 november en 19 december 43 procent van de circa 16.000 van de online uitgebrachte stemmen.

De betekenis van tuigdorp is: 'afgelegen locatie die is ingericht als woonoord voor veelplegers e.d., m.n. zo'n locatie met asowoningen'. De andere woorden die in de top-3 eindigde zijn caviapolitie (tweede) en occupyer.

'Tuigdorp' kwam in februari in het nieuws door PVV-leider Geert Wilders. Hij vond dat overlastgevende veelplegers moesten worden verbannen naar 'tuigdorpen'.

Bedrijfspoedel

De stemmen werden uitgebracht tusen 29 november en 19 december.

Als politieke term van 2010 kwam 'bedrijfspoedel' uit de bus. Wilders noemde PvdA-voorman Job Cohen in het debat over de miljoenennota de ''bedrijfspoedel van de heer Rutte, die af en toe mag keffen, maar 's avonds weer op schoot springt''.

In de categorie jongerentaal haalde het woord 'planking' de eerste positie. Het woord van het jaar voor lifestyle is 'vleeshufter' en voor sport/amusement: 'wordfeuden'.

België

Bij de zuiderburen werd ook een verkiezing gehouden door Van Dale. De Vlamingen vonden 'stoeproken' hét woord van dit jaar. Het woord staat voor het roken op de stoep voor een café of restaurant, wegens het rookverbod in de horeca. De woorden 'frietrevolutie' en 'heen-en-weerkind' werden respectievelijk tweede en derde in de uitverkiezing.

'Stoeproken' volgt eerdere winnende woorden als 'tentsletje', 'ontvrienden' en 'swaffelen' op.