AMSTERDAM - Van de tien Nederlandstalige boeken die kans maken thriller van het jaar te worden, zijn er zeven geschreven door een vrouw.

Dat blijkt uit de lijst van nominaties voor de Crimezone Beste Thriller van het Jaar-verkiezing die woensdag werd bekendgemaakt.

Schrijfster Corine Hartman werd twee keer genomineerd. Haar boeken Als de Dood en Zwart Water maken kans op de prijs. Simone van der Vlugt, die de thrillerprijs al drie keer won, is ook kanshebber.

Verder maken de boeken Verloren Zoon (Lieneke Dijkzeul), De Facebookmoorden (Bart Debbaut), Hôtel du Lac (Michael Berg), Afrekening (Heleen van der Kemp), Zielsverwanten (Loes den Hollander), Een Zomer zonder slaap (Bram Dehouck) en Na Delphine (Siska Mulder) kans op de prijs.

In de categorie buitenlandse thrillers zijn mannelijke schrijvers iets beter vertegenwoordigd. De winnaar van de negende publieksprijs voor thrillers, die wordt georganiseerd door de website voor spannende boeken Crimezone, wordt 8 februari bekend. Thrillerliefhebbers kunnen vanaf donderdag stemmen op hun favoriet.