AMSTERDAM - De Nederlandse stripauteur Michiel van de Pol heeft de Willy Vandersteenprijs gewonnen met zijn album Terug naar Johan.

De prijs voor het beste Nederlandstalige beeldverhaal wordt zaterdag 10 december voor de tweede keer uitgereikt, maakte de Vlaams-Nederlandse jury zondag bekend. Vorig jaar won de Vlaamse stripmaker Brecht Evens.

Van de Pol krijgt de prijs op het Gala van de Vlaamse Strip tijdens het festival Strip Turnhout. De prijs is vernoemd naar Willy Vandersteen (1923 - 1990), geestelijk vader van onder andere Suske en Wiske.

Van de Pol debuteerde in 1996 met de strip Mol in het Sjors en Sjimmy Stripblad. Zijn autobiografische strip Cartoondiarree won 5 jaar geleden de Stripstrijd, een wedstrijd van Het Parool.

De strip verscheen 2 jaar lang in de krant. In 2010 verscheen Terug naar Johan bij uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij, waarin de stripauteur terugkijkt naar zijn vervlogen jeugdjaren en de lezer deelgenoot maakt van zijn jeugdvriendschap met Johan.

Expositie

De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste oorspronkelijke Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden en een tentoonstelling over het winnende album. Die expositie zal zowel in Nederland als in Vlaanderen te zien zijn.

Naast Terug naar Johan waren nog twee albums in de race voor de stripprijs. Het album Van Istanbul naar Bagdad van de auteurs Hanco Kolk en Arnon Grunberg en de strip Sigmund van Peter de Wit waren tot het laatste moment kanshebber. De jury laat weten deze werken bijzonder te appreciëren.