AMSTERDAM - Geheel in de traditie van Sir Arthur Conan Doyle schreef Horowitz een geslaagd murder mystery met Sherlock Holmes.

Voor het eerst stemden de erven van Sir Arthur Conan Doyle in met een reprise van de beroemdste detective aller tijden die geen verdere introductie behoeft, Sherlock Homes. Het resultaat is dit literaire, buitengewoon onderhoudende murder mystery dat zich in Victoriaans Londen afspeelt.

Met een creatieve wending in de proloog weet Horowitz het zo te spelen dat ook Het huis van Zijde afkomstig zou zijn van John H. Watson, de arts met wie Holmes zijn onderkomen deelde en die een groot aantal van zijn zaken opschreef.

221 B Baker Street

Het verhaal begint als Holmes en Watson in hun pension bij Mrs. Hudson (Baker Street 221 b) bezoek krijgen van een kunsthandelaar. Diens reis naar New York, wat een financieel en artistiek succes had moeten worden, liep uit op een bloederig fiasco. De man vreest dat het verhaal nog niet ten einde is, aangezien een van de New Yorkse overvallers is opgedoken op zijn weelderige landgoed.

Holmes doet een beroep op zogeheten ‘Baker Street Irregulars’, de straatdiefjes met overal oren en ogen (deze bende weeskinderen zijn eveneens oude bekenden uit Doyle’s oorspronkelijke oeuvre). Daar neemt het verhaal een inktzwarte draai, uitwaaierend in een veelgelaagd plot dat Holmes en Watson op het spoor zet van Het huis van Zijde.

Misleiding

Horowitz’ onderneming is een waagstuk waar hij met vlag en wimpel voor is geslaagd. De personages en de sfeer zijn spot-on Victoriaans, en zelfs Doyliaans te noemen. De schavuiten zijn in lijn met de tijdgeest een touche overtrokken, de scherpzinnigheid en werkwijze van Holmes doen volstrekt authentiek aan, en de plot is ingenieus uitgewerkt. Een feest van misleiding en nostalgisch, literair vakwerk. Wat mij betreft mag Horowitz Doyle’s/Watsons pen nog heel, heel vaak ter hand nemen.

Uitgeverij Prometheus
Vertaling Dennis Keesmaat