LONDEN - Alsof de eurocrisis al niet voor genoeg spanning zorgt, gooit Harris’ wervelende technothriller nog meer olie op het vuur.

Heb je net Michio Kaku’s boek Reis naar de toekomst gelezen over de ontwikkelingen op het gebied van de informatica, waarin wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie in de kinderschoenen staat.

En dan komt Robert Harris met zijn technothriller De angst-index waarin een briljante wetenschapper een effectief AI-programma heeft ontworpen, met de slechtste raadgever als basisgedachte bovendien: de angst.

VIXAL-4

Hoofdpersonage Alex Hoffman is de bedenker van het prorgramma, en acht jaar geleden is hij in zee gegaan met een partner met wie hij in Geneve, epicentrum van het kapitaal, een hedgefonds opricht. Hoffmans financiële systeem VIXAL-4 werkt met computeralgoritmen en de partners behalen monsterwinsten met de beleggingen van hun onvoorstelbaar vermogende cliënten.

Het verhaal begint als Hoffman en zijn echtgenote Gabriella ’s nachts worden aangevallen in hun huis van 60 miljoen dollar (hoe krijg je zoiets in vredesnaam bij elkaar gebouwd?). Die moordaanslag is nog maar het begin van Hoffmans beproevingen die hem het komende etmaal te wachten staan en waarin alles wat hij meende onder controle te hebben, hem uit de vingers glipt.

Paranoia

Met De angst-index speelt Harris bedreven in op ontwikkelingen in de financiële markten en computertechnologieën, die doen denken aan de zich verzelfstandigende computerprogramma’s uit Philip Kerr’s Gridiron en Hari Kunzru’s Gods without men. Het soort boeken die de paranoia (en de spanning) flink aanzwengelen mits de personages en storyline geloofwaardig worden uitgewerkt.

En dat is Harris wel toevertrouwd. Hij is immers de auteur die van de Vesuviaanse vulkaanuitbarsting bij Pompeji nog een bloedstoller wist te maken, al stond de uitslag al vast.

En van andere geslaagde thrillers zoals Lustrum, Archangel en Enigma. De angst-index heeft Hollywood-potentie, maar voor wie deze thriller leest zal dat niet eens hoeven: Harris schrijft dermate beeldend dat geen film aan dit boek kan tippen.

Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Janneke Zwart