Kay Scarpetta heeft in haar ruim 20-jarige carrière meer aanslagen op haar leven overleefd dan Fidel Castro. De kordate patholoog-anatoom is echter onverwoestbaar. Gelukkig maar.

‘Onverwoestbaar’ was geen term die je een aantal thrillers geleden voor Kay Scarpetta had gebruikt.

De razend populaire, medisch deskundige met haar vaste entourage van het briljante nichtje Lucy, echtgenoot Benton en rechercheur Pete Marino was een poosje zo labiel als een breezersnolletje.

Cornwell zag haar misser in en gaf Scarpetta weer dat doortastende pantser dat haar zo geliefd maakte.

De laatste moordaanslag op haar leven (in de vorige thriller Mortuarium) heeft Scarpetta dan ook op z’n Scarpettiaans doorstaan, en haar scherpe verstand is onaangetast.

Ze beseft vrijwel direct dat ze wordt gemanipuleerd om zich met een oude zaak bezig te houden waarvoor een doorgeslagen junk ter dood veroordeeld is. Een voormalig openbaar aanklaagster lokt Scarpetta in een intrige die met Mortuarium afgesloten leek, maar schijn bedriegt.

Clicks

Deze intrige wordt interessant genoeg niet aangejaagd door handelingen of gebeurtenissen, maar door de clicks in Scarpetta’s hoofd. Tot circa eenderde bestaat Rood waas uit lange dialogen waarbij vraagtekens rijzen bij de patholoog-anatoom.

Ze bespeurt vele witte vlekken en onregelmatigheden in de weergave van gebeurtenissen van haar gesprekspartners die haar argwaan wekken.

Wat niet betekent dat er geen actie komt, en wel van het niveau dat Cornwells Unnatural Exposure uit ’98 haalt, met die even ongrijpbare als bloedstollende virale plot. Dat was van voor 11 september, toen het begrip ‘terreur’ nog geen dagelijks deel uitmaakte van ons leven.

En met deze wending komen de hyperintelligente kwaliteiten van Lucy en Benton in het verhaal, wier functies ook aanzienlijk zijn bemoeilijkt door de actuele dreigingen van de huidige tijd.

De spanning in Rood waas, die aanvankelijk op zich liet wachten, loopt daarmee navenant op.

Uitgeverij: Sijthoff
Vertaling: Mieke trouw-Luyckx en Yolande Ligterink