Krijgen we een chip in ons hoofd of transporteren we ons brein in een onsterfelijke computer? Opwindend en glashelder boek over ontwikkelingen in geneeskunde, informatica, AI, nanotechnologie, energiewinning en ruimtevaart naar 2100 toe.

Zelfs voor alfa’s met een braakliggende hersenkwab is dit opwindende toekomstboek van Michio prima te volgen. In een duidelijke, journalistieke stijl neemt hij de lezer mee op een reis naar de toekomst met Starship Enterprise.

Sterker nog, de auteur haalt vele gimmicks en vaardigheden uit die jaren 60-serie Star Trek aan, waar blijkbaar meer visionaire schrijvers aan hebben gewerkt dan we voor mogelijk hielden. Als er geen WO3 uitbreekt kunnen we verbijsterende ontwikkelingen verwachten.

Zoals de ‘letterlijke’ huisarts. Een scherm aan je muur, dat niet meer is dan een transparant behangetje, met de projectie van een vriendelijke arts die vragen en diagnoses stelt op afstand. Onze gezondheidsgegevens worden via een hele set smart stuff in ons huishouden bijgehouden, dus appeltje eitje.

Emotierobotica

Emotionele robots die kunnen stofzuigen of wie weet ooit onze tranen drogen – het definiëren van het menselijk brein staat nog in de kinderschoenen, en onze emoties laten zich vooralsnog niet vertalen naar nulletjes en eentjes.

In dit soort hoofdstukken verwijst de auteur beeldend naar films als Blade Runner, waarin replica’s met herinneringen en gevoelens zijn gecreëerd die van de weeromstuit onsterfelijkheidswensen ontwikkelen.

Kaku beschrijft de huidige status quo op tal van technische vakgebieden en hoe die zich zal ontwikkelen, zonder dat deze wetenschapper in hart en ziel zich daarbij verlaat op gissingen en/of koffiedikkijken.

Het is een kwestie van extrapoleren en vooral veel informeren bij de hele trits vooraanstaande wetenschappers (hetgeen pagina’s vol bronvermelding oplevert) die hij heeft geraadpleegd.

De kennis is er vaak al, het is slechts een kwestie van tijd om al die huidige, druk gonzende projecten te realiseren.

Ook beschrijft hij ethische beperkingen bij sommige onderwerpen, de (menselijke) fysieke tekortkomingen die nog geslecht moeten worden, gevaren die op de loer liggen van ontwikkelingen waarvan we de reikwijdte nog niet kunnen overzien en dus behoedzaamheid vereisen.

De auteur

Michio Kaku is hoogleraar, blogger, tv-host en een van de voormannen op het gebied van de theoretische natuurkunde. Hij heeft diverse populair-wetenschappelijke boeken op zijn naam staan. Reis naar de toekomst is terecht met enthousiasme onthaald in de Amerikaanse pers.

Sensationeel, razend interessant, en nog begrijpelijk ook. Niet te missen.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Vertaling: Toon Dohmen en Oscar ten Houten