HAARLEM - Het door graficus M.C. Escher geïllustreerde boek De vreeselijke avonturen van Scholastica en een setje kaarten van de Nederlandse provincies uit de 19e eeuw.

Dat zijn enkele van de 118 items die van dinsdag tot en met vrijdag worden geveild door veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. De opbrengst gaat naar het in geldnood verkerende Museum Meermanno in Den Haag.

Dat liet het veilinghuis zaterdag weten. Het museum had vrienden en relaties zelf gevraagd om bijzondere boeken en prenten beschikbaar te stellen voor een benefietveiling. Die komt er nu dus. De verwachte opbrengst is 30.000 euro.

Museum Meermanno vreesde eerder dit jaar voor zijn voortbestaan omdat het veel meer eigen inkomsten moet verwerven om voor overheidssubsidie in aanmerking te komen.

Optimistisch

Er waren tonnen nodig om de deuren op te kunnen houden. Begin deze maand liet het museum weten al flink wat geld te hebben opgehaald en optimistisch te zijn over de toekomst.

In een poging meer bezoekers en dus meer geld binnen te halen onderzoekt het museum momenteel ook een fusie met het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Meermanno is opgericht in 1852 en staat daarmee bekend als het oudste boekenmuseum ter wereld.