Sterke roman over de levens van gewone mensen die dankzij het stilistisch vermogen van Schwartz bijzonder worden. Vervolg op de bestseller Reservation Road.

In Schwartz’ vorige roman Reservation Road (2008) veroorzaakte Dwight Arno een dodelijk ongeluk van een jongetje, waarna diens vader een klopjacht op de automobilist inzette. Uiteindelijk belandde Dwight voor twaalf jaar achter de tralies.

Schwartz pakt met De Noordwesthoek het verhaal op als Dwight weer op vrije voeten is en zijn leven in Californië op orde tracht te krijgen.

Met zijn ex-vrouw Ruth en zijn zoon Sam, die in Connecticut zijn blijven wonen, heeft hij geen contact meer. Sam raakt op een dag betrokken bij een handgemeen en zijn opponent belandt op intensive care. Uit wanhoop vlucht Sam naar zijn vader.

Onverslijtbare band

De noordwesthoek gaat over de onverslijtbare band tussen ouders en hun kinderen. De komst van Sam haalt Dwight als het ware uit zijn winterslaap, aangezien hij de hoop had opgegeven ooit nog iets van zijn voormalige gezin te vernemen.

Sams situatie geeft zijn leven opnieuw betekenis; hij kan zijn zoon leren hoe hij met ethisch besef de gevolgen van zijn handelen moet aanvaarden.

Maar, een ideale vader was Dwight niet en hij heeft zelf gezeten - dat maakt zijn positie als raadsman erg fragiel, en daarnaast is Sam een lastig te peilen, gesloten persoonlijkheid.

Ruth duikt na enkele weken op om haar zoon naar huis te halen; Dwight besluit na enkele dagen dat zijn plaats bij hun is en reist hen achterna.

En zo legt Schwartz de fundering voor een aangrijpend gezinsverhaal, waarin hij telkens van vertelperspectief wisselt om ieders gedachten over het voetlicht te brengen. Dwight, Ruth, Sam, en ook Sams vriendin Emma, en Penny, de vrouw met wie Dwight een nog onduidelijke liaison is aangegaan.

Delicaat

Met veel gevoel en inzicht schetst Schwartz de delicate verhoudingen tussen zijn personages. Waaruit vooral naar voren komt hoe veel er wordt nagedacht en hoe weinig er wordt uitgesproken - wat typisch is in een gezin.

Dit zijn kwetsbare mensen in een kwetsbare positie die zorgvuldig hun woorden moeten kiezen en moeite hebben elkaar te begrijpen alsook begrip voor elkaar op te brengen. Wonderlijk ook hoe Schwartz de suggestie wekt dat alleen zijn personages bestaan, alsof de buitenwereld er niet is.

Mooi en stilistisch zuiver, deze roman, met nog een volkomen onverwachte plotwending aan het eind. Al zijn de lotgevallen van deze mensen al dermate sterk verwoord dat die plotwending niet eens had gehoeven om diepe indruk te maken.

Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Guus Houtzager