AMSTERDAM - Boekverkopers waarschuwen staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra (VVD) voor de 'kannibalisering' van het papieren boek.

Het voorstel om de vaste boekenprijs niet te laten gelden voor e-books kan grote gevolgen hebben, zegt directeur Ari Doeser van de Koninklijke Boekverkopersbond donderdag.

Dat een variabele prijs voor digitale boeken nu nog geen gevolgen heeft, komt doordat de markt in Nederland nog heel klein is.

Het gaat nu om ongeveer anderhalf procent van de algemene boekenmarkt, zegt Doeser. Als die markt groter wordt, bijvoorbeeld twintig procent, kan het prijsverschil desastreuze consequenties hebben voor het boekenvak.

Voorzichtig

Secretaris Anna Bakker van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) vindt dat de situatie goed in de gaten moet worden gehouden. "Voorzichtigheid is geboden. De regering moet open blijven staan voor geluiden uit de branche", zegt Bakker.

De uitgevers, verenigd in de Groep Algemene Uitgevers (GAU), zijn verheugd over het besluit van Zijlstra. Zij achten een vaste prijs voor het digitale boek 'niet haalbaar en handhaafbaar'.

Doorbraak

Zijlstra liet woensdagavond aan de Tweede Kamer weten dat een vaste prijs voor het e-book niet zal helpen boekhandels te redden van de ondergang. Ook wil hij de doorbraak van het digitale boek niet belemmeren. Ook de GAU hoopt dat een niet-vaste prijs innovatie bij uitgevers stimuleert.

Boekhandels vinden dat de ontwikkelingen in Duitsland en Frankrijk worden genegeerd. Beide landen hebben een vaste prijs ingevoerd voor digitale boeken. Volgens Doeser erkennen ze daarmee dat boeken van groot maatschappelijk belang zijn.