AMSTERDAM - Ramses Shaffy kwam niet vaak uit voor zijn homoseksualiteit. Ook wist hij het toch nog tot de vijfde klas van het gymnasium te schoppen, met Grieks en Latijn.

Dat zijn enkele wetenswaardigheden in de biografie We zien wel! over de chansonnier en acteur die vrijdag verschijnt.

De auteur Sylvester Hoogmoed sprak rond de 100 vrienden, collega's, bekenden, buurtgenoten en ex-minnaars voor het boek over Shaffy, die op 1 december 2009 overleed. Behalve zijn laatste geliefde Bouke wilde iedereen meewerken aan de biografie, aldus Hoogmoed donderdag.

Het viel de auteur op dat Shaffy niet vaak praatte over zijn homoseksualiteit. ''Hij was een biseksueel, met een duidelijke voorkeur voor mannen. Maar zijn liefdesliedjes gaan vooral over de liefde voor vrouwen.''

Ook de middelbareschooltijd bleek de zanger genuanceerder te hebben beleefd. ''Hij vertelde altijd dat de schooltijd een ramp was en dat hij alleen maar spijbelde'', zegt Hoogmoed.

Partners

De laatste vier partners van Shaffy passeren de revue in het boek, de acteurs Joop Admiraal, Ad Fernhout en Vincent Walter. De laatste was de ''geheimzinnige Bouke'', waar Shaffy volgens Hoogmoed tien jaar lang een lat-relatie mee had. De laatste 16 jaar van zijn leven is Ramses Shaffy alleen geweest.

De biografie verhaalt hoe de kleurrijke levenskunstenaar, ''zich met zijn luide lach en overrompelende charmes op onstuimige wijze een weg door Amsterdam baande.''

Eenzaamheid

Maar het was niet alleen vrolijkheid. ''Vaak lag de eenzaamheid op de loer, de melancholie en later de drang naar de fles.'' Het overmatige drankgebruik van Shaffy komt veel voor in het boek.

Zo zegt theatermaker Shireen Strooker over zijn rol in La Cage aux Folles in 1995: ''Hij bleek zich elke avond na de repetities te hebben bezopen. Als ik dat tevoren geweten had, was ik er nooit aan begonnen.''

Naast de biografie komt het leven van de chansonnier twee jaar na zijn dood ook terug op het podium. Op 1 december gaat in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de musical Ramses in première.