DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft donderdag 1000 euro boete plus een zelfde bedrag voorwaardelijk geëist tegen schrijver Dirk Barreveld (70) voor smaad in zijn boek over de Nuenense arts Edwin ten Winkel.

Als het aan justitie ligt, moet de schrijver bovendien 500 euro schadevergoeding betalen aan Ten Winkel.

Barreveld schreef een boek over de arts die werd verdacht van betrokkenheid bij de dood van zijn Filippijnse echtgenote Bebe Pana.

En hoewel Ten Winkel in 2007 werd vrijgesproken van doodslag, beschuldigt de auteur hem van betrokkenheid bij de dood van zowel zijn vrouw als zijn Filippijnse huishoudster. Hij schildert de Nuenenaar af als een op perverse seks beluste seriemoordenaar en slecht arts.

Beschuldigingen

De officier van justitie baseert zich bij het bewijs voor smaad op vier concrete beschuldigingen in het boek, zoals seks met minderjarigen, betrokkenheid bij de verdwijning van een meisje en de moord op de Filippijnse huishoudster. ''De ernstige beschuldigingen zijn niet onderbouwd of fictie en lijken doelbewust grievend."

De beschuldiging van doodslag op Bebe Pana is volgens de officier van justitie niet strafbaar en valt wel onder de vrijheid van meningsuiting.

Hypothese

De schrijver ontkent dat sprake is van smaad. Hij zegt dat hij het OM wilde wijzen op blunders en de Filippijnse gemeenschap wilde waarschuwen voor de man. Het verhaal is een hypothese, zegt hij.

Het oordeel van de strafrechter lijkt van belang voor de beoordeling van de aangifte die Ten Winkel dinsdag deed tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries en een oud-politieman. Zij brachten hem deze maand in twee tv-uitzendingen ook in verband met de dood van de au pair.

De rechtbank doet op 8 december uitspraak.