AMSTERDAM - Het boek Ik mag ook nooit iets vol met uitspraken van prins Willem-Alexander krijgt bij de volgende druk een nieuwe titel.

Uitgeverij Meulenhoff besloot hiertoe nadat er ophef was ontstaan over het citaat 'Ik mag ook nooit iets'. ''Inmiddels is ons gebleken dat dit citaat niet letterlijk door de prins is gebezigd'', aldus de uitgever woensdag.

Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra, de samenstellers van het boek, voerden een lid van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis op als bron van het citaat.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten dat de prins de uitspraak nooit heeft gedaan, ook niet in besloten kring.

De uitgeverij zegt nu dat niet is te achterhalen of Willem-Alexander de uitspraak deed. ''De notulen van de bijeenkomst waar hij de woorden gezegd zou hebben, zijn geheim, zodat niet kan worden geverifieerd wat zijn letterlijke woorden wel zijn geweest.''

De nieuwe titel zal een uitspraak zijn ''waarvan kan worden aangetoond dat de prins het letterlijk heeft gezegd'', aldus een woordvoerster van de uitgeverij.

Hoe de nieuwe titel luidt, is nog niet bekend. Hermans en Hooghiemstra stelden uit reportages, interviews en officiële toespraken een bloemlezing samen van de uitspraken die Willem-Alexander heeft gedaan vanaf het moment dat hij kon praten.

Beroering

De auteurs hebben met hun uitgaven over de koninklijke familie vaker voor beroering gezorgd. Hermans publiceerde in september het boek Wie ben ik dat ik dit doen mag, waarin oud-hoofdredacteur Huub van 't Hek van Scouting Magazine vertelde over onenigheid die prins Claus met koningin Beatrix zou hebben gehad. De RVD liet daarop weten dat Van 't Hek ''de nagedachtenis van de prins verminkt''.

Hermans schreef in 2007 samen met Hooghiemstra het boek Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren, over de koningen Willem I, II en III. Beatrix liet toen weten dat ze het verhaal over haar voorouders niks vond door te selectief gebruik van de bronnen uit haar eigen archief.