BOEDAPEST - Elie Wiesel ''liegt'' over zijn Holocaust-verleden.

Dat zegt kunstenaar Nikolaus (Miklos) Grüner, die de vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau en Buchenwald heeft overleefd.

Grüner (83) krijgt voor het eerst de kans zijn 26 jaar durende onderzoek te presenteren aan een Hongaarse rechtbank in Boedapest.

Hij heeft een smaadzaak aangespannen tegen de Hongaarse rabbijn Slomó Köves die Wiesel in 2009 naar Hongarije haalde, ''wetende dat de schrijver geen echte Holocaust-overlevende is'', zo stelt Grüner. Volgens hem was Wiesel, die in 1986 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, nooit in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. ''Daarover zijn geen documenten'', zegt hij.

'Complex'

Wiesel zou de identiteit en zelfs het manuscript hebben ''gestolen'' van Grüners vriend en medegevangene Lázár Wiesel voor zijn beroemde boek Nacht. Köves heeft Grüner publiekelijk beschuldigd van geschiedsvervalsing. ''Dit zijn beschuldigingen van een oude man met een soort complex'', aldus Köves in een reactie.

De rabbijn vindt dat Grüner zich moet aansluiten bij de Amerikaanse politicoloog Norman Finkelstein, bekend van het boek De Holocaust-industrie. Daarin beweert Finkelstein dat Joodse organisaties en Israël de Holocaust misbruiken om zich te verrijken en voor politieke doelen. In 2008 werd Finkelstein de toegang tot Israël geweigerd.

Grüner eist dat Köves publiekelijk ''terugkomt op zijn uitspraken en de wereld vertelt wie Wiesel werkelijk is''. Vrijdag zal hij de aanklacht aan de internationale pers presenteren; de eerste hoorzitting heeft plaats in januari.

Korte ontmoeting

De in Hongarije geboren Grüner, die zijn ouders en een broer verloor in de Tweede Wereldoorlog, ontmoette Wiesel in 1986. ''Dat was geregeld door een Zweedse krant. Ik dacht dat ik mijn vriend zou zien, maar deze man kende ik niet. Hij sprak geen Hongaars en weigerde een concentratiekamp tatoeagenummer te laten zien. Het was een korte ontmoeting.''

Grüner kent het tatoeagenummer van Lázár Wiesel uit zijn hoofd. Hij vermeldt het in de titel van zijn binnenkort te verschijnen boek: Gestolen Identiteit, A-7713. Er zijn op internet foto's en films verschenen van een op Elie Wiesel lijkende man met opgestroopte mouwen zonder een zichtbare tatoeage.

Maar Wiesel vertelde vorig jaar aan Amerikaanse studenten: ''Ik denk elke dag aan mijn verleden. Ik heb het nog steeds op mijn arm: A-7713. In die tijd waren wij nummers. Zonder een naam of identiteit.'' Eerder vertelde Wiesel aan het ANP bezorgd te zijn over het groeiende extremisme in Hongarije, ''mijn geboorteland.''

Ongeveer 600.000 Hongaarse Joden kwamen om tijdens de Holocaust. Grüner, die met een Australisch paspoort in Zweden woont, wil zich zich niet in Hongarije vestigen.

''Hongaren sloten met veel plezier de treinwagons waarmee wij als vee in 1944 naar Auschwitz-Birkenau werden vervoerd. Zij probeerden mijn familie te vernietigen en honderdduizenden andere Joden. Ik heb niemand meer, zelfs geen God.''