AMSTERDAM - Poptempel Paradiso staat op nummer één in de Top 100 van beste Amsterdamse kroegen en clubs aller tijden in het boek Aan de Amsterdamse Nachten van Kluun en Hans van der Beek.

“Iedereen die in Amsterdam komt heeft in Paradiso wel eens een kippenvelmoment gehad”, licht schrijver Kluun tegenover NU.nl de keuze toe. "Zowel de scootermakelaar uit Amsterdam-Zuid als de Mercatorplein-Marokkaan is wel eens in Paradiso uit zijn dak gegaan."

Volgens de schrijvers is de 'poptempel' al veertig jaar lang relevant en is het aantal bezoekers (veertien miljoen) indrukwekkend te noemen.

Aan de Amsterdamse Nachten van Kluun en Parool-journalist Van der Beek verschijnt vrijdag, het eerste exemplaar wordt backstage in Paradiso uitgereikt.

Paradiso wordt in de Top 100 gevolgd door de inmiddels ter ziele gegane club RoXY en de Pilsener Club/De Engelse Reet.

Voor het schrijven van het boek doken de auteurs een jaar lang in het Amsterdamse stadsarchief en hielden ze talloze interviews met kroegbazen, stamgasten en oude krakers.

Top 100

Bij het opstellen van de Top 100 keken Kluun en Van der Beek naar de spraakmakendheid, eigenzinnigheid en authenticiteit van de uitgaansgelegenheden en naar hoe lang een tent heeft bestaan en het aantal bezoekers door de jaren heen.

Bovendien gaven honderden mensen via Facebook hun Top 3 door en werd aan bekende Nederlanders gevraagd waar zij het liefst hun avonden doorbrengen.

Ode

“Het boek is een ode geworden aan de nacht”, vertelt Kluun. “We hebben iets gedaan dat niet kan: een Paradiso vergelijken met een Yab Yum. Maar dat maakt het juist zo leuk.”

"We hebben geprobeerd de essentie van iedere tent te pakken en te beschrijven. Met daarbij de smeuiïgste barverhalen en de ravelrandjes van de nacht."

De top 10 bestaat verder uit iT (4), Melkweg (5), Mazzo (6), Yab Yum (7), Casablanca (8), La Bastille (9) en Richter (10).