ASMTERDAM - Schrijver en oud-diplomaat F. Springer, pseudoniem van Carel Jan Schneider, is maandagavond op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overleden.

Dat maakte uitgeverij Querido dinsdag bekend.

F. Springer debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Bericht uit Hollandia.

Daarna schreef hij onder meer de romans Bougainville (1981), Bandoeng-Bandung (1993) en Kandy (1998). In 1990 schreef hij het Boekenweekgeschenk Sterremeer. Voor zijn gehele oeuvre ontving Springer in 1995 de Constantijn Huygensprijs.

Diplomaat

Springer (Batavia, 1932) was als bestuursambtenaar werkzaam op diverse plaatsen in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en als diplomaat in onder meer Bangladesh, Iran, Angola, New York en de voormalige DDR. Over zijn tijd in Oost-Berlijn schreef hij in 2010 de roman Quadriga, een eindspel.

Zijn gehele 50 jaar durende schrijverscarrière was Springer verbonden aan Querido. De uitgeverij liet dinsdag weten te rouwen om zijn dood.

Op Springers uitdrukkelijke verzoek vindt de uitvaart in besloten familiekring plaats, aldus Querido.

Querido

Annette Portegies, directeur en uitgever van uitgeverij Querido, laat in een reactie weten: ''F. Springer was niet alleen een zeer aimabel mens, maar ook een geweldige schrijver, die de Nederlandse literatuur verrijkte met de geuren en klanken van verre culturen. We hebben met ongelofelijk veel plezier met hem gewerkt en we zullen hem missen.''

Querido brengt in januari een niet eerder gepubliceerd werk van schrijver en oud-diplomaat F. Springer uit. Het gaat om Met stille trom - Een journaal. Springer schreef het in 1962. De uitgave zou de 50-jarige schrijverscarrière van Springer moeten vieren maar wordt nu een mooie herdenking, aldus Portegies.

Biografie

Biograaf Liesbeth Dolk brengt in januari Vindplaatsen - De Indische jaren van F. Springer (een panorama van de laatste jaren van Nederland in 'Indië' in foto’s, brieven en gesprekken) uit bij Querido. Dolk werkt aan een biografie van de schrijver. Het is niet bekend wanneer die wordt uitgegeven.

Volgens de Amsterdamse uitgeverij was F. Springer verguld met de aanstaande publicaties van en over hem. Zijn overlijden kwam voor Querido heel onverwacht.