De nieuwste Grisham is van hetzelfde laken een pak. Maar dat pak zit wel verdomde lekker.

John Grisham behoeft wereldwijd net zoveel introductie als Ikea of H&M. Adequate maar geen unieke producten, het beklijft niet, maar een miskoop heb je er niet aan.

Al 20 jaar weet Grisham zich in de markt van de legal thriller als succesvol merk te profileren.

In Het Proces zien we zelfs een beetje Grisham-beginperiode terug: de kleine man die het opneemt tegen Goliath. De kleine man is David (!) Zinc, een jurist die is gekneed aan Harvard en jarenlang voor een klinkend advocatenkantoor werkt.

Zijn werk bestaat uit zeven dagen per week bikkelen en ploeteren en zó afgepeigerd thuiskomen dat hij niet eens de energie heeft om zijn vrouw Helen te bevruchten.

De miljardenzaak

Op een dag loopt Zinc gewoon weg, en komt via enkele vermakelijke omwegen bij een smoezelig advocatenkantoortje terecht, Finley & Figg. Deze twee dubieuze heerschappen leven voornamelijk van letselschade en echtscheidingen.

Met het aanklagen van een farmaceutische kolos wegens een dodelijk cholesterolverlagend middel, hopen ze een donderslag van een schadeclaim te slaan. En zo komt de intelligente maar nog niet heel ervaren Zinc net op tijd om hun gelederen te versterken.

Armada

De rest van Het Proces verloopt met pageturning tempo. De aangeklaagde kolos verschuilt zich achter een armada aan advocaten, terwijl Zinc met F&F worstelt om de zaak te winnen.

En dat te midden van een arena waarin iedereen op geld belust is, de ‘gedupeerden’ incluis die de tranen in hun ogen vanwege hun gestorven geliefden maar al te graag vervangen door dollartekens.

In grote lijnen houdt Grisham zich aan zijn vaste stramien, alhoewel Het Proces beslist een paar tandjes hoger is. Zijn ooit zo simpele goed versus kwaad-principe is veel ingewikkelder geworden, omdat de auteur verdraaid goed doorheeft dat hij het met één integere Rainmaker echt niet meer redt.

Dat Zinc uiteindelijk tegen zijn voormalige werkgever komt te staan, is een prettig uitgewerkte twist in deze, wederom geslaagde Grisham.