KUALA LUMPUR - De autoriteiten in Maleisië willen een boek verbieden waarin een groep islamitische vrouwen seksegenoten maant tot onderdanigheid tegenover hun echtgenoten.

Het boek van de groep, Islamitische Seks, zou verwarring kunnen scheppen over de islamitische leer. Dat heeft een anonieme bron bij het ministerie van binnenlandse zaken donderdag gezegd.

Het werk, waarin geen expliciete foto's zijn opgenomen, ligt niet in de winkels. Verondersteld wordt dat desondanks honderden leden van de dit jaar gevormde Club van Onderdanige Echtgenotes het werk hebben gelezen.

De auteur is de 56-jarige oprichtster van de groep, die voortvloeide uit een kleine islamitische sekte die voorstander is van polygamie.

De politie in het overwegend islamitische Maleisië riep donderdag ook een halt toe aan een kunstfestival van homorechtenactivisten, dat gericht is op de bestrijding van discriminatie.

Festival

Het festival wordt sinds 2008 ieder jaar gehouden, maar dit jaar zijn islamitische politici en religieuze leiders door de toenemende bekendheid van het feest een tegenbeweging begonnen. Toen zij hun protestacties aankondigden gelastte de politie het festival af. Gevreesd werd voor 'verdeeldheid, vijandigheid en verstoring van de openbare orde'.

Het festival kan rekenen op de steun van diverse mensenrechtengroepen, waaronder Amnesty International. Of deelname ondanks het verbod door de politie wordt bestraft, is niet bekend.

Straffen

Straffen staan er wel op het bezit van het boek Islamitische Seks. Mensen die met het boek gesnapt worden, riskeren, zelfs al is het nog niet officieel verboden, een boete van meer dan duizend euro. Degenen die zich wagen aan het kopiëren en verkopen van het boek riskeren een gevangenisstraf van drie jaar.

Leiders van de Club van Onderdanige Echtgenotes doen vaker controversiële uitspraken. Zo zeiden zij in het verleden dat een vrouw als een 'hoer' moet zijn voor haar man en hem als een 'goede sekswerker' van dienst moet zijn.